Rising Music Star Ranella Ferrer on The Five Things You Need To Shine In The Music Industry

As a part of our series about rising music stars, I had the distinct pleasure of interviewing Ranella Farrer. Ranella Farrer has remained a powerhouse in the Filipino-American Entertainment Industry…

Smartphone

独家优惠奖金 100% 高达 1 BTC + 180 免费旋转




I Grenseland

By: Oddbjørg Reinton

Edited by: Sindre C. Hoff and Jenny K.H. Nielsen

Allerede da jeg startet som utøvende kunstner, var arbeidet mitt knyttet til natur- og miljøspørsmål. Forholdet jeg hadde til natur og dyr i barndommen på et gårdsbruk i Hallingdal bidro til å legge dette grunnlaget. Vissheten kom tidlig om at vi kun er små elementer i en større sammenheng. Vi spiste det vi dyrket, og gjennom å observere det nære og levende fikk vi en forståelse for hvordan liv blir til.

Til tross for at jeg har vært bosatt i Frankrike i over 30 år, er jeg fremdeles sterkt knyttet til Norge. Tilhørigheten til to ulike land og kulturer har gitt meg et utvidet perspektiv. Dette gjenspeiler seg i arbeidet mitt og har utviklet seg i takt med jordas klimaendringer, med nye forståelser og tilnærminger underveis. Arbeidet kan sies å være i en kontinuerlig mutasjonsprosess i et forsøk på å gjenspeile de stadige endringene vi opplever.

Selv om dyr har en sentral plass i mitt arbeid så er det ikke dyrenes verden jeg forsøker å illustrere. Det er heller vår overmakt som bygges opp av nedbrytelsen av dyr og natur jeg fokuserer på. Listen er lang over inngrep og naturødeleggelser gjort til fordel for kortsiktige fortjenester som har gitt varige miljøkonsekvenser. Lukrative og kyniske virksomheter som jakten på neshorn i «naturlig medisin» øyemed, eller den ikke mindre absurde elfenbenjakten, er sterke eksempler på dette.

Isbjørner og gorillaer har fått spesielt stor oppmerksomhet fordi de er sterke symboler på globale problemer som ikke er blitt løst, og som det derfor til stadighet fokuseres på. De representerer kontraster og ytterpunkter på fargeskalaen — svart og hvitt — og tilhører også hver sin halvkule. Men de har en felles skjebne; på tross av den iboende og latente styrken er de spesielt utrydningstruet. Da jeg som ung hørte om forskeren Dian Fossey som kjempet for å verne gorillaene fra snikskyttere, ble jeg for alltid opptatt av disse fascinerende dyrene som oppleves som så nære oss mennesker. Isbjørnen, som er et marint pattedyr, binder på sin side jord og hav sammen.

Oddbjørg Reinton

ReNaissance, 2005

Acrylic on canvas, 200 x 175 cm

(homage to Dian Fossey)

©Oddbjørg Reinton

Grenser, som mellom det marine og det terrestriske, mellom en kultur og en annen, mellom farger og materialer, er et sentralt tema i arbeidet mitt; de er alltid flytende. For å synliggjøre dette utforsker jeg ulike teknikker og uttrykksformer. De første bildene mine var nesten monokrome og de brutale kontrastene — som er gjennomgående i kunsten min — kom frem via materialbruken. Etterhvert har det dramatiske aspektet kommet frem i større grad via kontraster i fargebruken i stedet.

Da jeg bosatte meg ved Middelhavet ble jeg oppmerksom på livet i havet. Plastforurensningen er blitt en trist realitet, og ironisk nok blir denne inspirasjonskilden stadig mer påtrengende, bokstavelig talt uuttømmelig.

Oddbjørg Reinton

Out of the Blue, 2000

Acrylics, plastic polarbear, pigments and beeswax, glass, 53 × 43 cm

©Oddbjørg Reinton

Oddbjørg Reinton

Climax, 2015

Ephemeral painting, food colouring on ice

Ice Music Festival, Geilo, Norway, 2015

© Emile Holba

Hva gjelder bruk av materialer har jeg dog ikke alltid vært bevisst nok i mine valg. Men, en lærer underveis, og etterhvert har jeg blitt mer bevisst på miljøaspektet når jeg velger materialer. Jeg har grunnet mine egne lerreter med hudlim. Jeg har benyttet bivoks, naturlige pigmenter og tørkede malingrester, som for eksempel i Out of the Blue fra 2000.

I Climax-serien som jeg malte på is under Ice Music Festival 2015, benyttet jeg konditorfarger.

Oddbjørg Reinton

Great Hammerhead/Sphyrna Mokkaran Mutilara, 2019

Plastic bits, acrylic skins on recycled linen, 40 × 40 cm

©Oddbjørg Reinton

I de siste årene har jeg i større grad hatt et overliggende mål om å produsere så lite søppel som mulig gjennom gjenbruk og transformasjon av ulike materialer som jeg har hatt, funnet eller fått. Det være seg malingrester og vinduskarmer, mygg- eller metallnetting, flaskekorker, stoffbiter, og ikke minst plast fra turer langs strendene i nærområdet her jeg bor. Great Hammerhead er fra en serie som er laget 100% etter dette gjenbruksprinsippet.

Oddbjørg Reinton

Land of Welcome, 2019

Diptych, acrylics and plastic on canvases, 110 × 110 cm x 2

©Oddbjørg Reinton

Land of Welcome er en form for syntese rundt aktuelle temaer som gjenbruk, plastforurensning, avskoging og båt- og klimaflyktninger. Et jordisk paradis er under oppbygning. Her er ingen kriterier for velkomst. De er alle i samme båt. Og siden kapteinen har forlatt skipet har en orangutang overtatt styringen. Den strekker ut en solidarisk arm, fra toppen av et enslig tre i det som en gang var en tropisk skog. Samtidig kan noen fargerike fugler være tegn på at skogen er under gjenoppbygging. Land of Welcome er ment å avspeile det kaotiske bildet vi har av dagens verden. Det seiles i grenseland mellom dramatikk og håp, men jeg lar håpet seire; migrantene har klart å krysse grensen, hvalen blir løftet frem på en plastpresenning i stedet for å ha svelget den.

Oddbjørg Reinton

Plant a Tree, 2011

Mixed media on paper, 50 × 65 cm

©Oddbjørg Reinton

Selv om jeg arbeider med alvorlige spørsmål, tyr jeg gjerne til humor og ironi. Det kommer spesielt frem i arbeidene på papir hvor jeg blander ulike teknikker. De kan sammenlignes med en dagbok hvor bruddstykker og tanker kan møtes i et felles rom. Bruken av frimerker og utrevede avisartikler fra internasjonal presse rundt aktuelle temaer er ment å understreke det globale behovet for samarbeid og kommunikasjon over landegrensene.

Oddbjørg Reinton

Human-made? 2015

Acrylic on canvas, LED, 80 x 80 cm

From the series Replica-Mutation

©Oddbjørg Reinton

I serien Replikk/Mutasjon (2013–2016) vippet bildene over i det flytende, kaotiske og ustyrlige. Her handler det om mutasjon og overlevelsesmekanismer hvor dyr i større grad enn oss mennesker tilpasser seg omveltningene. De vilkårlige formene som blir til ved å kaste flytende maling på lerretet bestemmer hvilke linjer jeg må holde meg til; hvilke grenser jeg ikke må overskride. De fargede feltene er skrikende og gjennomsiktige, i motsetning til de rolige flatene som er malt i flere lag og dermed ikke slipper igjennom LED-lyset bak lerretet. Lyset bidrar til å understreke det dramatiske ved klimakrisen ved å skape sterke kontraster. I et immobilt bilde kan atmosfæren skifte, avhengig av om lyset er på eller av.

Oddbjørg Reinton

Footprint Dive, 2019

Acrylics on canvas, LED, 110 × 110 cm

© Oddbjørg Reinton

I Footprint Dive (2019) spiller jeg på det samme prinsippet. Det handler også om gleden over å leve her og nå. Vi tillater oss å glemme det dramatiske i en dempet belysning hvor søkelyset blir vendt mot det «koselige» og dekorative. Gjennom bruken av lys bak bildet ønsker jeg også å formidle håp og optimisme. Det er lys i enden av tunnelen — og ikke bare ett! Med klimakrisen og de unges klimaopprør verden over, er det utvilsomt noe viktig som skjer.

Kunst er en form for esperanto som bidrar til å åpne opp for kommunikasjon på tvers av landegrensene. Men i motsetning til verdens minste språk, kan billedkunstens språk antyde det usagte, hvor tolkning og forståelse er opp til hver enkelt. Kunst gir ikke nødvendigvis svar på noen av de forunderlige, skremmende og oppløftende tingene vi er vitne til, men det kan være et springbrett for spørsmål og undring i denne kritiske tiden vi lever i.

Bio:
Oddbjørg Reinton is a Norwegian visual artist who has lived and worked in France since 1986. She holds a Bachelor’s degree in Art History and a Master in Fine Arts from the University of Aix-en-Provence. She currently lives in Montpellier and has had numerous solo and group exhibitions. For nearly 30 years her works have been related to ecological and environmental issues. Thus, she was invited for a solo exhibition in Paris at the Palais de la Découverte during the International Polar Year in 2007, and also during the COP in Paris in 2015. She is invited to paint on ice at the Ice Music Festival in Finse, Norway 2020. Her works are included in several public and private collections.

Add a comment

Related posts:

Types of Algorithms

An algorithm is one in every of the most drive into the ground word of technical interview to developments. Starting from the apps which were deployed on our smartphones to the triggering element in…

morning

He sings on the corner. “morning” is published by Brooks Johnson.

My first real understanding of gentle parenting

Early in my tenure as Gentle Parents Unite administrator and question answerer, there came a question about a child stealing something. A common issue with preschoolers. Being that I was new to…